piątek, 1 lutego 2013

Choroby serca


          Choroby układu krążenia: miażdżyca tętnic, zawał serca i udar mózgu, to główne przyczyny zgonów w Polsce. Ryzyko rozwoju miażdżycy oraz wystąpienia innych schorzeń, wzrasta wraz ze wzrostem stężenia cholesterolu we krwi, oraz ze zmniejszeniem stosunku HDL do LDL, czyli tzw. „dobrego” do „złego” cholesterolu. Wszystkim wymienione choroby układu krążenia: miażdżyca tętnic, zawał serca i udar mózgu, to główne przyczyny zgonów w Polsce. Ryzyko rozwoju miażdżycy oraz wystąpienia innych schorzeń, wzrasta wraz ze wzrostem stężenia cholesterolu we krwi, oraz ze zmniejszeniem stosunku HDL do LDL, czyli tzw. „dobrego” do „złego” cholesterolu. Wszystkim wymienionym wyżej chorobom, można w znacznym stopniu zapobiegać dzięki właściwemu stylowi życia i odpowiedniej diecie. 



         Najważniejsze miejsce w profilaktyce chorób serca zajmuje spożywanie owoców, warzyw i otrzymanych z nich soków bogatych w fitoskładniki. Jabłka i soki jabłkowe o wysokiej zawartości błonnika i związków fenolowych wpływają korzystnie na obniżanie poziomu cholesterolu. Jedno nieobrane jabłko zawiera około 3g błonnika, tj. powyżej 10% dziennego zapotrzebowania, połowę z tego stanowi błonnik rozpuszczalny. Spożycie jednego dużego jabłka w dziennej diecie obniża zawartość cholesterolu we krwi o 8-11%. 

        Spośród przetworów owocowych szczególnie wartościowe są soki mętne. Produkowane z pominięciem procesów klarowania i filtracji, zawierają znacznie więcej bioaktywnych związków polifenolowych i błonnika niż soki klarowane. 
m wyżej chorobom, można w znacznym stopniu zapobiegać dzięki właściwemu stylowi życia i odpowiedniej diecie. 

Najważniejsze miejsce w profilaktyce chorób serca zajmuje spożywanie owoców, warzyw i otrzymanych z nich soków bogatych w fitoskładniki. Jabłka i soki jabłkowe o wysokiej zawartości błonnika i związków fenolowych wpływają korzystnie na obniżanie poziomu cholesterolu. Jedno nieobrane jabłko zawiera około 3g błonnika, tj. powyżej 10% dziennego zapotrzebowania, połowę z tego stanowi błonnik rozpuszczalny. Spożycie jednego dużego jabłka w dziennej diecie obniża zawartość cholesterolu we krwi o 8-11%. 

         Spośród przetworów owocowych szczególnie wartościowe są soki mętne. Produkowane z pominięciem procesów klarowania i filtracji, zawierają znacznie więcej bioaktywnych związków polifenolowych i błonnika niż soki klarowane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz