piątek, 8 lutego 2013

Masło czy margaryna?

Masło i margaryna to dwa produkty tłuszczowe o podobnym zastosowaniu i identycznej
kaloryczności: 100 g masła jak i margaryny dostarcza ponad 700 kcal. Kaloryczność jest więc
taka sama, ale skład tych dwóch tłuszczów i ich wpływ na zdrowie człowieka jest zupełnie
różny.

Masło
jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego o wyjątkowo niekorzystnym składzie kwasów
tłuszczowych, gdyż zawiera ogromne ilości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych,
których spożywanie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Zawiera bardzo mało
Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT).
W przeciwieństwie do masła
margaryny nie zawierają cholesterolu, bo produkowane są na
bazie olejów roślinnych. Margaryny miękkie mogą zawierać nawet do 80% ciekłego oleju a więc
kompozycja kwasów tłuszczowych w takich margarynach jest zbliżona do oleju roślinnego.
Takie margaryny zawierają więc niewiele niekorzystnych żywieniowo nasyconych kwasów
tłuszczowych, natomiast są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe a szczególnie w NNKT
oraz witaminę E.

NNKT
tak jak witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być
stale dostarczane z pożywieniem. Poza tym działają profilaktycznie, gdyż obniżają poziom
cholesterolu we krwi i dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz