autor: TG
Co jeść aby uchronić się przed groźnymi nowotworami?
Prezentujemy składniki, które powinnaś na stałe włączyć do swojej
codziennej diety.
Prof.
Servan-Schreiber w swojej książce pt. „Antyrak. Nowy styl życia”
opisuje swoje zmagania z chorobą nowotworową oraz dzieli się
alternatywnymi sposobami, które mogą pozwolić uchronić się przed rakiem.
Lekarz przekonuje, że ogromny wpływ na nasze zdrowie ma sposób
odżywiania, aktywność fizyczna i odporność psychiczna. Schreiber
podkreśla, że przedstawiony przez niego styl życia nie jest odpowiedzią
na chorobę nowotworową i nie ma żadnej gwarancji, że nas przed nią
uchroni. Należy stosować go jedynie jako metodę zapobiegawczą lub
wsparcie podczas stosowania medycyny konwencjonalnej (chirurgii,
radioterapii, chemioterapii, immunoterapii).
Na przykładzie przeprowadzonych badań udowadnia jednak, że zmiana stylu życia może w znaczący sposób zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową lub pomóc w rekonwalescencji po przebyciu konwencjonalnej terapii medycznej. Prof. Schreiber udowadnia, że zdrowie psychiczne w połączeniu z aktywnością fizyczną i odpowiednią dietą mogą zdziałać cuda. Zobacz co jeść, by uniknąć nowotworów.
Na przykładzie przeprowadzonych badań udowadnia jednak, że zmiana stylu życia może w znaczący sposób zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową lub pomóc w rekonwalescencji po przebyciu konwencjonalnej terapii medycznej. Prof. Schreiber udowadnia, że zdrowie psychiczne w połączeniu z aktywnością fizyczną i odpowiednią dietą mogą zdziałać cuda. Zobacz co jeść, by uniknąć nowotworów.
Wiadomo,
że do naturalnych związków blokujących rozwój komórek nowotworowych
należą między innymi: antyoksydanty, resweratrol, sulforafan, kurkumina,
likopen, tanina, izoflawony zawarte w warzywach, owocach, ziarnach zbóż
i przyprawach.
zielona herbata
- bogata w polifenole , które ograniczają rozwój naczyń krwionośnych
potrzebnych nowotworowi do wzrostu i tworzenia przerzutów. Jest także
silnym przeciwutleniaczem - aktywuje w wątrobie enzymy eliminujące
toksyny z organizmu oraz przyspiesza samoistną śmierć komórek rakowych.
kurkuma
– zawiera kurkumin, czyli składnik przeciwzapalny, który wykazywał w
badaniach laboratoryjnych hamujące działanie na wzrost komórek
nowotworów okrężnicy, wątroby, żołądka i jajników.
imbir - ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, a dokładnie substancja w nim zawarta - gingerol.
kapusta, brokuły, brukselka
- brokuły i pokrewne im warzywa mają w składzie dobroczynne sulforafan i
indole, skuteczne w walce z nowotworami płuc i jelita grubego. Co
ważne, gotowanie niszczy powyższe substancje. Najlepiej więc dusić te
warzywa krótko po przykryciem, mieszając z niewielką ilością oliwy z
oliwek.
czosnek, cebula, szczypior, por - czosnek jest jednym z najstarszych ziół leczniczych. Już w 1858 roku Ludwik Pasteur odkrył jego właściwości bakteriobójcze.
cytrusy - zawierają antyrakowe flawonoidy oraz luteinę.
ryby, siemię lniane
– są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te ograniczają rozrost
wielu rodzajów komórek rakowych (płuc, piersi, okrężnicy, prostaty,
nerek).
winogrona, truskawki, czereśnie – bogate w kwas elaginowy, działający antynowotworowo.
jagody, truskawki, borówki, aronia
- bogate źródło przeciwutleniaczy. Liderem jest aronia - 100 g jagód
ma ponad 500 mg antyoksydantów, a wśród nich: antyrakowy kwas elagowy,
polifenole i antocyjany. Substancje te mają właściwości przeciwzapalne,
hamujące namnażane się komórek nowotworowych. Naukowcy udowodnili
działanie antyrakowe borówki amerykańskiej, która może zapobiegać
rozwojowi raka jajników.
soja
- fitoestrogeny zawarte w soi powstrzymują rozwój hormono - zależnego
raka piersi i raka prostaty. Najlepiej jednak spożywać soję jako
składnik diety bogatej w składniki antyrakowe (a raczej unikać sojowych
suplementów diety).
warzywa o zabarwieniu jasnoczerwonym, pomarańczowym, czerwonym i żółtym
– marchew, dynia, pomidory, buraki czerwone - pomidory zawierają
karotenoid o nazwie likopen, związek fenolowy chroniący organizm przed
rakotwórczymi zanieczyszczeniami środowiska. Wiadomo, że ryzyko
powstania raka prostaty u mężczyzn spożywających w tygodniu 10 pomidorów
zmniejsza się o 45 proc., natomiast badania prowadzone przez sześć lat
na kobietach chorych na raka piersi udowodniły, że te, które jadły
więcej jarzyn i owoców bogatych w karotenoidy żyły dłużej od tych, które
nie zwracały uwagi na dietę. Co ważne, likopen z pomidorów wyzwala się
pod wpływem obróbki cieplnej - czyli należy je po prostu ugotować.
czerwone wino
– zawiera polifenole (resweratrol) – związek chroniący zdrowe komórki
przed starzeniem, a także spowalniający rozwój raka. Uwaga! Nie należy
spożywać więcej niż 1 lampkę czerwonego wina dziennie!
ciemna czekolada
- gorzka czekolada o działaniu antynowotworowym to taka, która zawiera
ponad 70% kakao. Jest bogata w przeciwutleniacze i polifenole.
rozmaryn - zawiera karnozol, który jest silnym przeciwutleniaczem i środkiem przeciwzapalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz