sobota, 18 grudnia 2010

Wpływ otoczenia na cukrzycę - zdrowie.

Można znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, po prostu wybierając miejsce zamieszkania w dzielnicy, która promuje ćwiczenia i oferuje łatwy dostęp do zdrowej żywności. W rzeczywistości, ludzie, którzy żyją w "zdrowej" dzielnicy, która zapewnia bezpieczne chodniki, bogate parki i łatwo dostępne świeże owoce i warzywa, a także niezawodny transport publiczny, mają 38 procent mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2 niż ludzie, którzy mieszkają w mniej zdrowych dzielnicach. 

Przeprowadzono badania na 2285 osobach w wieku od 45 do 84, którzy mieszkali w dzielnicach w Forsyth County, North Carolina, Baltimore i Nowym Jorku / Bronx . Okolice uczestników badania oceniano poprzez pytania wśród mieszkańców, czy spacerowanie w ich społeczności było łatwe i przyjemne, a nawet, czy lokalne sklepy były dobrze zaopatrzone w wysokiej jakości odmiany owoców, warzyw i produktów o niskiej zawartości tłuszczu.

Badania wykazały, że ci ludzie, którzy żyli w zdrowych okolicach mieli wiele mniejsze prawdopodobieństwo rozwinięcia cukrzycy typu 2 . W ciągu pięciu lat obserwacji u 10 procent uczestników badania rozpoznano cukrzycę typu 2. 

Uczestników w analizie poddano podstawowym egzaminom zdrowia w latach 2000 do 2002, a dodatkowe egzaminy są robione w przybliżeniu co 18 miesięcy. Wśród standardowych ocen fizycznych, sprawdzany był pomiar stężenia glukozy we krwi na czczo.

Zdaniem autorów badania "Wpływ otoczenia na zdrowie jest znaczny". Może to być podstawa w zatrzymaniu wielu epidemii takich jak otyłość.

Badacze uznali, że dalsze badania będą konieczne w celu określenia rzeczywistego wpływu zdrowego środowiska okolicy. "Następnym krokiem jest analiza zmian w zakresie aktywności fizycznej ze zmianami okolicy".

W wielu miastach podjęto inicjatywy poprawy okolicy. Obejmują one wprowadzenie rynków rolnych, jak również rozwoju ścieżek rowerowych i innych projektów o niskich kosztach realizacji.
W samych tylko Stanach Zjednoczonych, występowanie cukrzycy typu 2 stale wzrasta w ciągu ostatnich trzech dekad.  Szacuje się, że 23,6 milionów Amerykanów, jak również 246 milionów ludzi na całym świecie choruje na cukrzycę. Spośród nich większość cierpi na typ drugi.

www,zdrowy-styl-zycia.pl

1 komentarz:

  1. PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
    Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

    CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
    Wg tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!

    TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH:
    Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 DNI ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE. *

    OdpowiedzUsuń