Niedobór w organizmie spowodowany jest ich małą podażą w pożywieniu, bądź zaburzeniami występującymi podczas wchłaniania witamin przewodzie pokarmowym. Niedobór witamin, może zostać spowodowany również poprzez podwyższone zapotrzebowanie na nie podczas choroby.
Brak jakiejś witaminy w naszym organizmie, nie jest obojętny powoduje on bowiem objawy kliniczne. Każda witamina charakteryzuje się innymi "zadaniami" w naszym organizmie, tak więc łatwo domyslić się, że objawy braku każdej z nich są różne.
Częściowy niedobór witaminy w organizmie nazywamy hipowitaminozą, natomiast jej całkowity brak to awitaminoza. Żadko jednak występuje awitaminoza. Hipowitaminoza, natomiast jest już często spotykana.
Pokazując znaczenie witamin opiszę jedną z nich.
Będzie to witamina C, chyba najbardziej znana wśród witamin.Witaminy tej nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć, musimy ją dostarczać wraz z pożywieniem. Jej zapotrzebowanie występuje już u niemowląt i wynosi 5 - 6mg dziennie na 1 kilogram masy ciała. Wraz z wiekiem zapotrzebowanie maleje jednak nie znacznie. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta w czasie choroby, ciąży,gojenia się ran czy temperatury.
Zdrowa osoba nie narażona na czynniki zewnętrzne powinna spożywać średnio witaminy C na poziomie 100mg. Nie jest jednak możliwe abyśmy dzisiaj żyli w nieskazitelnie czystym środowisku, nie będąc przy tym narażonym na stres, dym papierosowy, czy spaliny samochodowe. Te wszystkie czynniki przyczyniają się do zużywania znacznie więcej witaminy C w ciągu dnia.
Jak zwiększyć podaż witamin?
Prawidłowe żywienie jest prawidłową drogą ku zdrowiu. Dieta powinna zawierać jarzyny, świeże owoce - to właśnie one są głównym źródłem witamin. Wiadome jest to, że większość ludzi nie jest w stanie codziennie prawidłowo się odżywiać, dlatego ważna jest profilaktyka i suplementacja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz